Vragen en antwoorden

Toggle all items

A. Projectoproepen en -evaluatie

A.1. Hoe worden de toegewezen projectmiddelen verdeeld over de drie verschillende thema's/roadmaps?

A priori, en in het bijzonder met betrekking tot oproep 10.2024, zullen de geoormerkte projectmiddelen niet worden verdeeld over de drie verschillende thema's/roadmaps. In toekomstige oproepen is het echter mogelijk dat prioriteiten worden toegekend afhankelijk van welk deel van een routekaart al door lopende projecten wordt bestreken.

A.2. Is er een vooraf bepaalde toewijzing van projectmiddelen tussen projecttypes (CSBO/ICON/haalbaarheidsstudie)?

Nee, er is geen toewijzing van beschikbare MateriNex projectmiddelen tussen projecttypes.

Haalbaarheidsstudies kunnen op elk moment worden ingediend omdat ze een klein deel van het budget innemen.

A.3. Kunnen drie innovatiethema's worden ondersteund met de beschikbare geoormerkte projectfondsen?

We zullen er alles aan doen om in aanmerking komende projecten te financieren, zelfs als deze  het total van onze beperkte fondsen overschrijdt.

 

MateriNex zal samenwerken met VLAIO om te bepalen of en hoe in aanmerking komende projecten kunnen worden ondersteund.

 

Voor projecten die gedeeltelijk overlappen met speerpuntclusters, kan MateriNex samenwerken met deze speerpuntclusters.

 

In dit geval zal de meest relevante speerpuntcluster het voortouw nemen.

A.4. Zal MateriNex elk jaar projectoproepen lanceren?

Ja, MateriNex zal vanaf oktober 2024 elk jaar in Q4 een projectoproep lanceren binnen de goedgekeurde innovatiethema's en roadmaps voor de geoormerkte middelen van het daarop volgend budgetjaar (X+1). Projecten ingediend in deze oproep krijgen voorrang op projecten ingediend in de daaropvolgende oproep(en) voor datzelfde budgetjaar.

Vanaf 2025 zal MateriNex daarnaast in Q2 van elk jaar bijkomend een beperktere oproep lanceren binnen de goedgekeurde innovatiethema’s en roadmaps of een selectie daarvan op basis van gestelde prioriteiten. Indien deze projecten niet meer kunnen geëvalueerd en/of ondersteund worden binnen hetzelfde budgetjaar (X+1), zullen deze doorgeschoven worden naar het daaropvolgende budgetjaar (X+2).

Geüpdatet op 6 december 2024.

A.5. Worden CSBO en ICON projecten gelijk gerangschikt?

De voorkeur zal gegeven worden aan ICON-projecten omdat ze meer business-georiënteerd zijn en dichter bij de marktbehoeften staan.

A.6. Hoe volgt MateriNex de goedgekeurde projecten op?

MateriNex zal de algemene vooruitgang opvolgen en de verspreiding ondersteunen. VLAIO houdt toezicht op de goedgekeurde projecten om ervoor te zorgen dat ze worden nageleefd, voornamelijk via verplichte grondige voortgangs- en financiële verslagen.

A.7. Kunnen cSBO projecten ingediend worden bij MateriNex?

CSBO projecten kunnen ingediend worden bij MateriNex, maar de pre-applicatie moet industriële relevantie en valorisatieperspectieven in Vlaanderen aantonen. Dit betekent dat de pre-applicatie vergezeld moet zijn van intentieverklaringen ondertekend door bedrijven. Zie het SBO pre-aanvraag sjabloon voor meer informatie.

A.8. Waar vind ik meer informatie over de pre-application templates en projectmodaliteiten voor MateriNex open oproep projecten?

Meer informatie over de open oproep projecten en de verschillende projecttypes vindt u op de pagina 'projectoproepen' op de MateriNex website, waar u ook de toepasselijke pre-application templates vindt.  Raadpleeg de VLAIO-website voor projectmodaliteiten en de bijbehorende handleidingen voor CSBO, ICON en haalbaarheidsstudies: https://www.vlaio.be/nl/media/2218 (CSBO); https://www.vlaio.be/nl/media/2174 (ICON); https://www.vlaio.be/nl/media/668 (haalbaarheidsstudies).

 Merk op dat voor ICON-projecten (en voor haalbaarheidsstudies) het consortium van het bedrijfsgedeelte bestaat uit een samenwerking tussen ten minste 3 niet-gelieerde bedrijven, waarbij geen van deze bedrijven meer dan 70% van de subsidiabele kosten vertegenwoordigt en ten minste twee van hen deelnemen met financiële steun van VLAIO.

A.9. Hoe kan ik een pre-aanvraag indienen voor projecten met MateriNex?

Het pre-applicatieproces is duidelijk en eenvoudig. De te volgen stappen worden duidelijk uitgelegd in Projectoproep 10.. 2024, die u kunt gebruiken als referentie voor toekomstige projecten.

 

Indien u vragen heeft, gelieve ons te contacteren op dit e-mailadres: info [at] materinex.be

A.10. Wat zijn de voordelen van het indienen van een project via MateriNex?

Noch het ICON-projecttype, noch het CSBO-projecttype is een regulier innovatie-instrument bij VLAIO, ze dienen eerder als exclusieve projectinstrumenten van speerpuntclusters en thematische initiatieven, zoals MateriNex. Dit verklaart waarom ze niet rechtstreeks bij VLAIO kunnen worden ingediend. 

Onderzoeksorganisaties die betrokken zijn bij een CSBO en de SBO-component van een ICON ontvangen volledige financiering van VLAIO.

MateriNex helpt u bij het beheren en faciliteren van uw aanvraag door deskundig advies, goede begeleiding en het vinden van geschikte projectpartners.

A.11. Wat is de samenstelling van de deskundigengroep die een vooraanvraag beoordeelt? En worden de consortia die de vooraanvraag indienen op de hoogte gesteld van de exacte samenstelling van de deskundigengroep?

De deskundigengroep is als volgt samengesteld:

  • Onafhankelijke internationale wetenschappelijke experts beoordelen het projectidee op zijn wetenschappelijke/technische kwaliteit en zijn relevantie voor de valorisatiedoelstellingen.
  • Onafhankelijke Vlaamse experts beoordelen de relevantie en het economisch potentieel voor Vlaanderen.
  • Vooraf ingediende haalbaarheidsstudies worden enkel geëvalueerd door onafhankelijke Vlaamse experts.
  • Voor alle projecttypes controleert het MateriNex-team de aansluiting op haar roadmaps en de complementariteit met de innovatie roadmaps van de speerpuntclusters.

MateriNex zal, in overleg met VLAIO, de onafhankelijke experten aanstellen in de Expertgroep.

Gelieve te noteren dat MateriNex en VLAIO er steeds op zullen toezien dat er geen belangenconflict is in de evaluatieprocedure. Bedrijfsdeskundigen van directe concurrenten van de indienende consortia zijn uitgesloten van deelname aan de Expertgroep. Aanvragers kunnen een lijst van te vermijden experts indienen.

MateriNex zal de namen van de deskundigen niet bekendmaken aan de consortia.

A.12. Is het advies van de Expertgroep over de vooraanvraag bindend?

Ja, het advies van de Expertgroep is bindend.

A.13. Is het nog mogelijk om de vooraanmelding aan te passen in geval van een negatief advies van de Expertgroep?

In het geval van een negatief advies (NO GO) kan het indienende consortium het projectontwerp aanpassen en de vooraanmelding opnieuw indienen, maar alleen in een volgende projectoproep.

Enkel de vooraf ingediende projectideeën die een GO krijgen van MateriNex (op basis van het advies van de Expertgroep) kunnen verder uitgewerkt worden tot een volwaardig projectvoorstel.

De Expertgroep kan een voorwaardelijke GO geven, wat betekent dat het indienende consortium een volledig projectvoorstel kan ontwikkelen en indienen, waarin de opmerkingen van de Expertgroep moeten worden verwerkt.

A.14. Wat als externe factoren veranderen tussen het moment van een positieve aanbeveling van de deskundigengroep en de indiening van het volledige projectvoorstel, waardoor een wijziging in de opzet van het project nodig is?

Als externe factoren (bijv. veranderingen in de markt) zich voordoen tussen de GO van de deskundigengroep en de indiening van het volledige projectvoorstel, is het het beste om het projectontwerp te wijzigen.

A.15. Hoe is de complementariteitstoets met de innovatiethema's van de speerpuntclusters georganiseerd?

Vertegenwoordigers van relevante speerpuntclusters zullen door MateriNex ook als waarnemers betrokken worden bij het evaluatieproces van de Expertgroep om mogelijke overlappingen van pre-applicaties met hun roadmaps te signaleren.

In geval van (vermoedelijke) overlappingen zal in overleg met VLAIO een beslissing worden genomen.

A.16. Kan de beoordelingsprocedure worden versneld?

 VLAIO en MateriNex doen hun uiterste best om het evaluatieproces zo kort mogelijk te houden.

Het verzekeren van een kwalitatief evaluatieproces vergt echter tijd, voornamelijk omdat de financiële deskundigen van VLAIO en de externe vakexperts voldoende tijd nodig hebben om hun evaluatie uit te voeren.

Er wordt gebruik gemaakt van een indienings- en evaluatieproces in twee fasen om te vermijden dat een volledig projectvoorstel wordt uitgewerkt dat niet beantwoordt aan de verwachtingen van VLAIO/FIO en MateriNex op het vlak van reikwijdte en valorisatie en dat onvoldoende innovatief is.

A.17. Kan MateriNex ook niet-Vlaamse bedrijven financieren?

Bedrijven buiten Vlaanderen (en België) met een eigen valorisatiegedachte kunnen deelnemen als projectpartner, op voorwaarde dat ze een duidelijke en significante meerwaarde kunnen bieden aan het project en het consortium.

Dergelijke bedrijven zullen geen financiële steun ontvangen van MateriNex/VLAIO, maar kunnen wel in aanmerking komen voor steun van hun regionaal innovatieagentschap.

Indien dit het geval is, gelieve MateriNex en VLAIO te contacteren voor indiening.

MateriNex (samen met VLAIO) verkent interregionale samenwerking (Vlaanderen/Wallonië/Brussel), met als doel MateriNex en CIG deelnemers in contact te brengen met relevante projecten/organisaties in deze regio's.

A.18. Moet het totale bedrijfsbudget voor een ICON-project minstens de helft zijn van het totale projectbudget?

Ja, het zakelijke deel van het budget moet minstens 50% van het totale budget bedragen.

 De voorkeursdoelstelling voor de balans op projectniveau is echter 40% van het budget voor het onderzoeksdeel en 60% van het budget voor het zakelijke deel.

Als een project begint met een 50/50 (zakelijk/onderzoeks) verhouding voor het totale budget en een bedrijf om de een of andere reden niet alle aanvankelijk geplande taken kan uitvoeren tot het einde van het project, zal VLAIO de totale financiering van het onderzoeksdeel dienovereenkomstig verlagen om weer een 50/50 verhouding te bereiken. 

VLAIO adviseert daarom een marge over te laten en een verhouding 60/40 (bedrijf/onderzoek) aan te vragen (zoals tot enkele jaren geleden het geval was). 

MateriNex kan u tips geven over hoe u uw projectbudget kunt organiseren.

Toggle all items

B. Roadmaps

B.1. Zal de projectoproep 10.2024 enkel gericht zijn op bepaalde aspecten van de stappenplannen, of kunnen er projecten worden ingediend die betrekking hebben op alle in de stappenplannen beschreven thema's, of zelfs op thema's die geen deel uitmaken v

Voor projectoproep 10.2024 (budget 2025) zullen de stappenplannen in hun huidige vorm worden gebruikt als referentiekader voor het initiëren en beoordelen van ingediende MateriNex-projectvoorstellen.

B.2. Bestaat er een herzieningsproces voor de MateriNex-stappenplannen?

Ja, MateriNex zet in samenwerking met de voorzitters en vice-voorzitters van de Common Interest Groups een proces op om de roadmaps te evalueren en bij te werken in overleg met de deelnemers van de Common Interest Groups.

Meer informatie over het proces zal zo snel mogelijk worden gedeeld met de CIG-deelnemers en het is de bedoeling om het proces te implementeren tijdens de volgende CIG-vergadering in Q1-2025.

Toggle all items

C. Common Interest Groups (CIG)

C.1. Wat is de rol van een CIG?

Een CIG is een forum om zoveel mogelijk stakeholders te betrekken bij een MateriNex innovatiethema.

Het belangrijkste doel is om de samenwerking tussen belanghebbenden te bevorderen.

Deelnemers in een CIG delen state-of-the-art kennis, presenteren projectresultaten en zorgen ervoor dat de roadmap voor het innovatiethema van belang up-to-date blijft.

Deelnemers kunnen nieuwe roadmap toepassingsgebieden en/of focusgebieden binnen een toepassingsgebied en bijbehorende ambities en doelen voorstellen.

De CIG's zijn een ideaal forum voor het genereren van innovatieve projectideeën en het helpen ontwikkelen van projecten om financiering te ontvangen van de speciale projectfinancieringsmiddelen van MateriNex.

C.2. Ik heb een idee voor een innovatieproject. Kan ik mijn idee en expertise delen met CIG-deelnemers?

Ja, de CIG is ook bedoeld als netwerkgroep waar u ideeën kunt delen of relevante projectpartners kunt vinden.

C.3. Kan MateriNex mij helpen om relevante partners te vinden voor mijn project?

MateriNex zal helpen bij het vinden van de juiste projectpartners, zowel industriële als onderzoekspartners.

Hiertoe kan MateriNex helpen door het verspreiden van geselecteerde informatie in haar netwerk en het uitvoeren van een gerichte 'request-for-partner'.

MateriNex zal ook matchmaking events organiseren waar u uw expertise kan voorstellen en uw idee kan bespreken om zo de juiste projectpartners te vinden.

C.4. Kan MateriNex mij helpen bij het opzetten en/of verbeteren van mijn project?

MateriNex kan u helpen om uw innovatieve ideeën om te zetten in concepten en projecten.

MateriNex kan u ook voorzien van nuttige tips en tricks om te overwegen bij het opzetten en schrijven van uw projectvoorstel

C.5. Kan de CIG projectideeën prioriteren?

Neen, een CIG kan geen projectideeën prioriteren.

 

C.6. Is het mogelijk om binnen de CIG informatie te verspreiden over Europese projectoproepen over gerelateerde onderwerpen?

Ja, informatie over relevante Europese projectoproepen kan gedeeld worden binnen de CIG's.

MateriNex kijkt vooral naar de kennispartners om deze informatie te delen met andere CIG-deelnemers.

C.7. Moeten eindgebruikers opgenomen worden in de CIG's?

Voor bepaalde projectideeën zullen we inderdaad eindgebruikers nodig hebben die momenteel niet betrokken zijn bij de CIGs.

MateriNex kan voor elk projectidee inschatten welke eindgebruikers nodig zijn en hen eventueel contacteren in samenwerking met de industrieverenigingen en speerpuntclusters die typisch dergelijke bedrijven als lid hebben.

Alle MateriNex evenementen zijn open voor het publiek en eindgebruikers zijn van harte welkom.