MateriNex - Nexus voor duurzaam materialenonderzoek in Vlaanderen

In opdracht van VLAIO en het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse overheid faciliteert en beheert MateriNex het duurzaam materialenonderzoek in Vlaanderen door samenwerking te stimuleren tussen industriële en academische stakeholders. Het doel is om het innovatie-ecosysteem op vlak van materialenonderzoek te versterken en te laten excelleren. MateriNex biedt Vlaamse bedrijven die actief zijn op vlak van materialenonderzoek ondersteuning bij hun risicovol langetermijnonderzoek.

Drie innovatiethema’s

In samenspraak met industriële en academische stakeholders werden 3 innovatiethema’s voor de opstart van MateriNex geselecteerd. Deze innovatiethema’s passen zowel binnen de EU-onderzoeksagenda, als de Vlaamse beleidsprioriteiten. Voor elk van deze innovatiethema’s bestaat een roadmap die het kader zal aangeven om projectvoorstellen uit te werken en te beoordelen. Elke roadmap bevat een beperkt aantal applicatiedomeinen en een aantal gemeenschappelijke ‘transversale’ uitdagingen op vlak van digitalisatie en ‘safe and sustainable by design’ (waarin circulariteit vervat zit). 

De innovatiethema’s en bijhorende roadmaps met applicatiedomeinen zijn:  

MateriNex als facilitator

MateriNex zal een faciliterende rol opnemen voornamelijk op vlak van projectgenese en disseminatie van resultaten. MateriNex beschikt hiervoor over geoormerkte projectmiddelen bij het Fonds voor Innoveren en Ondernemen voor cSBO- en ICON-projecten, met inbegrip van haalbaarheidsstudies. Gezien het materialenonderzoek vaak complementair is ten aanzien van het toepassingsgericht onderzoek, ligt een samenwerking met de speerpuntclusters voor de hand.  

Voor de brede disseminatie zal MateriNex samenwerken met diverse organisaties uit de stakeholdersgroep, waaronder de collectieve centra en de speerpuntclusters. Met de academische wereld zal regelmatig overleg plaatsvinden. Ideeën voor innovaties zullen gezamenlijk aan de stakeholdersgroep voorgesteld worden.  

Nieuws

Strategische prioriteiten nieuwe EU-legislatuur 2024-2029

Voor de nieuwe Europese legislatuur 2024-2029 schuift de Vlaamse administratie 10 strategische prioriteiten naar voor.

MateriNex, nexus voor duurzaam materialenonderzoek in Vlaanderen officieel van start gegaan

In opdracht van VLAIO en het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse overheid faciliteert en beheert MateriNex het duurzaam materialenonderzoek in Vlaanderen door samenwerking te stimuleren

Greta Boonen vervoegt MateriNex als Community Manager

We zijn verheugd te kunnen aankondigen dat Greta Boonen het MateriNex-team heeft vervoegd als Community Manager.

Contact

Heeft u een vraag of wilt u graag meer informatie over MateriNex? Neem contact op met info@materinex.be
 

Blijf op de hoogte van MateriNex-nieuwsWilt u graag op de hoogte gehouden worden over MateriNex-nieuws en -updates? Schrijf u in op onze mailing list.

Met steun van