MateriNex-oproep 10.2024

MateriNex lanceert een oproep voor innovatieprojecten (ICON, cSBO en Haalbaarheidsstudies) in de innovatiethema’s ‘Materialen voor Bouw en Constructie’, ‘Materialen voor Batterijtechnologie’, en ‘Strategische en Kritieke Grondstoffen’. Ingediende projecten dienen inhoudelijk in overeenstemming te zijn met de relevante MateriNex-roadmap van deze drie innovatiethema’s. Deadline vooraanmelding is 15 januari 2025.  

Tijdslijn

  • Verplichte vooraanmelding met de geëigende templates: uiterlijk 15 januari 2025 

  • Feedback en GO/NO GO om volledig projectvoorstel uit te werken: circa 15 maart 2025

  • Indienen volledige projectvoorstellen bij VLAIO: uiterlijk 31 mei 2025

Hoe vooraanmelden?

ICON-projecten

Verplichte vooraanmelding zowel bij MateriNex als bij VLAIO.

SBO-projecten 

Per e-mail naar projects [at] materinex.be (projects[at]materinex[dot]be) de ingevulde template "Vooraanmelding MateriNex-cSBO" samen met de ingevulde template "Bijkomende vereisten en engagementen MateriNex-cSBO".

Beoordeling van de vooraanmelding bij MateriNex

Door onafhankelijke experten:

  • Technisch-wetenschappelijk: internationale expert(en).
  • Overeenstemming met de roadmap: MateriNex-team.
  • Complementariteit met de roadmaps van de speerpuntclusters: MateriNex-team en de speerpuntclusters.
  • Economisch: nationale experten met kennis van de industriële context in Vlaanderen.

Voor ICON-projecten zal VLAIO een grondige screening uitvoeren en een advies formuleren m.b.t. de zin van het uitwerken en indienen van een projectvoorstel. Deze screening wordt maximaal geïmplementeerd als een vooruitgeschoven deel van de evaluatie. In deze screening kunnen verschillende aspecten bekeken worden, o.a. ontvankelijkheidscriteria (bv. een gedeeltelijke of volledige ‘Onderneming in Moeilijkheden (OIM)’ analyse) en financiële evaluatiecriteria (bv. financiële voorwaarden). 

Haalbaarheidsstudies (in voorbereiding van ICON)

  • Haalbaarheidsstudies kunnen steeds ingediend worden.
  • Contacteer info [at] materinex.be (info[at]materinex[dot]be) voor meer informatie.

BELANGRIJK AANDACHTSPUNT!

Bij een Industriële Adviesraad (van zowel cSBO- als ICON-projecten) hebben de leden geen automatische rechten op de exploitatie van de resultaten. De uitvoerder is eigenaar en latere transfer gebeurt met een niet-discriminatoir aanbod aan gangbare marktconforme condities.  

Voor ICON-projecten gelden de volgende voorwaarden: 

  • Toegangsrechten op de achtergrondkennis van onderzoeksorganisaties voor de exploitatie van de resultaten door een onderneming zijn steeds aan marktprijs.  

  • Toegangsrechten op de voorgrondkennis (=projectresultaten) van onderzoeksorganisaties voor exploitatie van de eigen projectresultaten door een deelnemende onderneming moeten voor een MateriNex-ICON steeds aan marktconforme voorwaarden toegekend worden. Als het project een GO krijgt van MateriNex moet er daarom bij indiening van het volledige projectvoorstel bij VLAIO gekozen worden voor de Template Term Sheet 'Overeenstemming Kaderregeling Market Terms'.

Heb je vragen?

Neem contact op via info [at] materiNex.be (info[at]materinex[dot]be).